ÅBNINGSTIDER I DENNE UGE 2. Pinsedag: Lukket | Tirsdag - Lørdag: 10-20 | Søndag: 11-18
ILLUM Gavekort
Gaven der aldrig skal byttes
Køb nu
 
Saldo
ILLUM KEY
Få fantastiske fordele og bonuspoint
Klik her
Historie

ILLUM siden 1891 

Imagepartright

Københavnerne kunne læse følgende i avisen den 3. marts 1891: "Tirsdagen den 3. Marts  aabner Undertegnede en Specialforretning i Sy- og Beklædnings-Artikler samt Alt til Kjoletilbehør henhørende. Alt, hvad der henhører under Branchen, føres i største Udvalg. Varerne sælges kun mod Kontant". Underskrevet A.C. ILLUM, Østergade 55.

 

Med sit skarpe blik for tidens mode, sit handelstalent og store baggrundskendskab til branchen åbnede A.C. ILLUM i 1891 en forretning med speciale i sy- og beklædningsartikler. Trods en fyrstelig husleje af 6.000 kr. om året og københavnernes hovedrystende sladder, gjorde A.C. ILLUM hurtigt alle dystre forudsigelser til skamme. Han havde set at folk flyttede fra landet ind til byen og den spirende industri gav beskæftigelse. Borgerskabet og kapitalen voksede og byens fine fruer havde uanede mængder af tid til at gå op i tidens mode og trend. A.C. ILLUMs strategi og forretningskoncept skulle være symbol på alt "det bedste" - de mest efterspurgte luksusvarer, høj kvalitet og service serveret i eksklusive rammer.  

ILLUM voksede støt op igennem årene og i 1899 købte A.C. ILLUM ejendommen på den modsatte side af gaden. Københavns første stormagasin blev dermed en realitet.

 

 

Medarbejderne  

 

A.C. ILLUM var på mange måder banebrydende. Han var helt klar over sammenhængen af succes med værdien af moderne ledelse, personale pleje, trivsel og tilfredse medarbejdere. På trods af de meget lange og travle arbejdsdage, havde de ansatte et nærmest hjerteligt og familiært forhold til hinanden.

 

De hårde år  

 

Op gennem krigsårene fortsatte ILLUM ufortrødent udviklingen. Den nu afdøde A.C. ILLUMs søn Svend førte, trods vareknaphed og rationeringer, forretningen videre i samme ånd og efter samme principper: God service og et bredt, varieret varesortiment.

I 50'erne og 60'erne nød man godt af højkonjunkturen.  Folk begyndte at købe huse og biler og flyttede ud til forstæderne, hvor storcentre opblomstrede. ILLUM havde pludselig fået konkurrence og det ramte hårdt.

For at lokke de nu mobile kunder tilbage til centrum af København, opførte ILLUM i midten af 60'erne en parkeringskælder og iværksatte en større ombygning. Trods mange tiltag, endte det i 1972 med at ILLUM efter 81 år i familiens eje blev solgt.

 

 

ILLUM i rivende udvikling  

 

Efter at have ført en noget omtumlet tilværelse med forskellige ejere købte investeringsselskabet Solstra Capital Partners ILLUM i 2009. Den nye ledelse fokuserer på eksekveringen af den fastlagte strategi og ILLUM er i rivende udvikling og er den dag i dag Københavns største livsstilshus med de bedste skandinaviske og internationale design- og modebrands.

 

Historien bag svalerne 


ILLUMs logo med de to svaler er kendt af de fleste. Man kan dog undre sig over, hvorfor der netop er svaler på logoet. Svaret skal findes i to forelskedes brevudveksling - den imellem A.C. ILLUM og hans forlovede Marie Andersen. A.C. bad nemlig om Maries hånd via brev. Og som det var skik og brug dengang var der altid en lille vignet i papirets ene hjørne. Vignetten i det brev, hvori Marie takkede "ja tak" til et ægteskab med A.C., forestillede to svaler der fløj forbi et net af telegraftråde og A.C., besluttede at gøre svalerne til forretningens bomærke. 

 

Vigtige årstal for ILLUM

 

1891: ILLUM blev grundlagt af Anton Carl ILLUM

 

1938: Anton Carl ILLUM døde og ejerskabet overgik til familien

 

1972: ILLUM blev købt af House of Fraser

 

1987: ILLUM købt af Jyske Bank, Jens Jordan og Kay Wilhelmsen

 

1991: Th. Wessel & Vett købte ILLUM

 

2003: ILLUM blev købt af Merrill Lynch og Th. Wessel og Vett

 

2005: ILLUM blev købt af Islandske Investorer i I-Holding (senere M-Holding)

 

2009: Solstra Investments A/S opkøber ILLUM

 

2011: ILLUM fejrer 120 års jubilæum

 

2013: ILLUM blev købt af la Rinascente