David Zilber ved, at hans gæster forventer en enestående madoplevelse til sine fester: “Jeg skuffer dem ikke,” griner den tidligere leder af Nomas Fermentation Lab. “Jeg ved, hvordan man laver velsmagende mad.”
Siden begyndelsen af den Toronto-fødte Davids kulinariske karriere for 16 år siden, har han arbejdet på nogle af verdens mest prestigefyldte restauranter fra rollen som sous chef på den anerkendte Hawksworth i Vancouver til vilde eksperimenter med syltede æg fra agerhøns og fermenterede trøfler i Nomas laboratorium. Trods Davids risikovillighed i et køkken, er han anderledes konservativ, når det handler om menuen derhjemme.
“Jeg opererer udfra et ordsprog, jeg har lært af min far: KISS – eller ‘Keep it simple, Stupid’,” fortæller han. “Slå aldrig et større brød op end du kan bage.” Konkret betyder det delikat ‘finger food’, naturvin ad libitum, og en velkurateret playliste, der sætter gang i festen. For at holde tidsforbruget i køkkenet på et minimum, anbefaler David, at man på forhånd forbereder et udvalg af kolde retter, “der afspejler din personlighed”. Server dem sammen med en enkel, varm ret og voilà: Et festmåltid uden det store ståhej.
Forrige jul tilbragte David med sin kærestes familie i Sverige, hvor der traditionen tro blev serveret ‘smörgåsbord’ med marineret sild, kartofler og rugbrød. Han bed særligt mærke i den hyggelige stemning, der opstod, da familien samledes i køkkenet for at fylde deres tallerkener. Ultimativt er det netop det, der kendetegner en vellykket aften: Nærvær, god mad og helt enkelt det at være sammen.
“Når man samles hos familie eller venner til middag, er alt, man i virkeligheden har brug for, at blive forkælet og svøbt i et mentalt tæppe af omsorg,” siger han. “En god fest lykkes først rigtig, når fokus er på det fællesskab, der opstår omkring et måltid fremfor på selviscenesættelse og store armbevægelser.”