Åbningstider:
 • Mandag 10.00 - 20.00
 • Tirsdag 10.00 - 20.00
 • Onsdag 10.00 - 20.00
 • Torsdag 10.00 - 20.00
 • Fredag 10.00 - 20.00
 • Lørdag 10.00 - 20.00
 • Søndag 10.00 - 20.00
Se åbningstider
 • Mandag 10.00 - 20.00
 • Tirsdag 10.00 - 20.00
 • Onsdag 10.00 - 20.00
 • Torsdag 10.00 - 20.00
 • Fredag 10.00 - 20.00
 • Lørdag 10.00 - 20.00
 • Søndag 10.00 - 20.00
Rue de Tokyo skjorte 1.000 kr. 
Vi tog til det københavnske Paris for at møde møbelsnedker, Kim Dolva.

 

Et hus i Humleby, så har man klaret det: Sådan plejede møbelsnedker, Kim Dolva, at tænke under sin opvækst. Men da der år senere blev sat flueben ud for drømmen, var det alligevel ikke sagen, og teltpælene blev i stedet rykket mere centralt til en lejlighed på den charmerende del af Vesterbro med højt til loftet og plads til at være familie. Det er her Kim tager imod os på en varm junidag. Hjemmet bærer præg af de kreative mennesker, det huser med referencer til både musikken, kunst og litteratur. Et kompromis-hjem, som Kim selv kalder det, for hjemmet deler han med sin kone, Mette, og deres to børn, så der skal være plads til lidt af alles smag.  

Siden 2006 har Kim lagt energien i sin prominente snedkervirksomhed Københavns Møbelsnedkeri, der er kendt for at lave smukke, skræddersyede køkkener og møbler. Og entreprenøren kan da også bryste sig af at have lavet det meste i sin egen lejlighed. Her fortæller han om boliginspiration, karrierevalg og sit kæreste eje.

Illum_dag_10909.jpg

Hvor bor du?
Jeg bor sammen med min kone Mette og vores to børn på Tullinsgade, Vesterbro. Vi boede ude i Humleby, hvor vi havde købt en gammel smadderkasse, som vi satte fuldstændig i stand og troede, at det var der, vi skulle blive boende. Men pludselig synes vi, der var lidt lavloftet og lidt mange trapper, så vi fandt den her lejlighed, hvor der var højt til loftet og som lå lidt mere centralt.
 
Hvordan vil du beskrive dit hjem?

Det er et kompromis-hjem. Jeg bor her jo med tre andre, og alle har en holdning. Min kone er meget glad for lyse farver og orden og er klart sådan en type, der burde havde boet i en lejlighed i Paris. Jeg kommer fra en baggrund med et mere rodet kunstnerhjem, men jeg er blevet rigtig glad for, at der er lidt mere styr på tingene.  

Wood Wood jakke 7.000 kr. A.P.C. t-shirt 695 kr. Maison Kitsuné bukser 1.650 kr.  

Er det noget bestemt I drager inspiration fra?
Jeg er meget interesseret i musik og har mange instrumenter rundt omkring, og min kone er meget interesseret i litteratur og kunst. Vi arbejder begge i kreative fag og skaber ting hver dag, så vi er meget søgende. Jeg bruger egentlig ikke specielt meget tid på at kigge på min egen branche. Jeg kan godt lide at få inspiration fra kunstverdenen og fra musikkens verden. Jeg voksede op med en far, der levede af at finde nye rejsemål i verden, så jeg har rejst hele min barndom, og voksede op i et hjem fyldt med alt muligt fra de her rejser.  
 

Hvordan har det at rejse meget haft indflydelse på den måde, du bor i dag?
Jeg lider af en evig udlængsel. Jeg er konstant i bevægelse og meget tilstede i nuet. Der er mange som er meget nostalgiske, der er jeg egentlig ikke særlig connected til de ting, vi har. Hvis det hele brændte og jeg skulle løbe med én ting, så ville det være min bastaske, som jeg købte for mange år siden i New York. Det er det eneste, jeg har et særligt forhold til.
 
Hvad er historien der?
Jeg arbejdede med at bygge basguitarer og begyndte at komme i New York, hvor jeg besøgte forskellige kendte musikere, som jeg viste instrumenterne. Og der var flere, som begyndte at købe dem. Det var en ret vild tid. På et tidspunkt var jeg oppe i en guitarforretning, der lå på 14. etage i en industribygning. De havde kun ekstremt dyre ting. Dengang havde jeg virkelig ikke mange penge, men ovre i hjørnet lå der en sammenrullet bastaske af noget, der hedder Reunion Blues i gammelt, originalt læder, helt slidt. Jeg synes, den var for vild og spurgte ejeren, om han ville sælge den. Han solgte den til mig for 50 dollars. Da jeg lige var landet herhjemme, mødte jeg nogle af dem, vi lavede instrumenter til, som tilbød mig 10.000 kr. for tasken. Så den har fulgt mig lige siden. Måske der er noget symbolsk i, at det er et etui og ikke en bas, der har fulgt mig. I dag jeg har bare en bas, jeg købte på DBA i min meget lækre taske. 

 

Fem hurtige til boligindretningen
Hvad er dit seneste køb til boligen?
En skammel. Når du sætter dig i den, så kan du ikke sidde på andre måder end du skal, så man sidder ret godt i den.
Hvilke brands finder vi mest i din indretning?
Det er meget mine egne ting. Jeg har bygget det meste selv. 
Hvad er et godt køb for dig? 
Det er noget, hvor jeg virkelig kan mærke, at jeg har brug for det.  
Hvordan definerer du god smag?
Jeg var meget optaget af det førhen og så det meget sort/hvidt. Men smag er en underlig størrelse. Jeg synes, det er rart, når nogle er ligeglade og gør, hvad de har lyst til. Det er befriende. 
Hvad har du med sikkerhed altid i dit hjem?
Kaffe. 

Hvad giver dig følelsen af hjem?
Det kan jeg sige meget præcist, fordi vi har boet en del forskellige steder, så jeg har skullet udforske, hvad hjem er. Og for mig er det følelsen af at kunne koble af fra omverdenen. Jeg har en hverdag, hvor jeg møder mange mennesker hele tiden og er enormt meget på, så jeg har brug for at kunne lukke døren og være os fire sammen som familie.
 
Hvad er det første du gør, når du kommer hjem?
Det er at sætte mig i køkkenet og snakke med min kone. Det sjove er, at vi ser hinanden hver dag, men vi har altid noget at snakke om. Vi kan snakke flere timer hver dag.
 
Hvem eller hvad inspirerer dig mest for tiden?

Jeg er så heldig, at et af mine store idoler er endt med at blive min rigtig gode ven. Han hedder Jakob Bro og er musiker. Jeg var til koncert med ham for nyligt inde i Den Sorte Diamant, hvor han havde sat et hold op af nogle fuldstændig fantastiske musikere. Jeg var megabetaget af koncerten, og snakkede med ham bagefter, hvor han fortalte, at de intet havde komponeret eller forberedt. De spillede, hvad de hørte. Og det synes jeg er megafascinerende. Jeg er meget optaget af improvisation. At skabe noget i nuet. Og det mestrer Jakob virkelig. 

Hvad er det bedste valg, du har truffet i din karriere?
Det er at have en virksomhed med andre, så jeg ikke står alene med det hele, men har et fællesskab og nogle gode kammerater at gøre det med. Vi bliver ved med at søge tilbage til fællesskabet hver gang, vi står med udfordringer. Så i stedet for at tro, at man skal kunne det hele selv, så kan man deles om tingene. Det er helt klart det bedste.
 
Hvad tiltaler dig mest ved dit håndværk?

Jeg har det ligesom en maler har det med et rent lærred. En planke træ kan blive til alt muligt. Så det er følelsen af at kunne bearbejde og skabe noget ud af noget, der er relativt råt. Og alle de muligheder og valg, der ligger i det, det synes jeg er vildt.

Illum_dag_10939.jpg
Wood Wood jakke 7.000 kr. A.P.C. t-shirt 695 kr. Maison Kitsuné bukser 1.650 kr.
Birkenstock sandaler 900 kr.

Du skaber ting, som skal leve i andres hjem og rum. Hvilke tanker gør du dig om det?
Jeg skal til at lave nogle små film om vores møbler, hvor Jørgen Leth blandt andet skal speake. Vi har en idé om at lave film, som omhandler de dagligdagssituationer, møblerne bliver en del af. De er jo faktisk lidt indirekte beskuere af folks liv. Jeg har altid været meget optaget af det sociale aspekt af at lave møbler. At man kan lave et bord, hvor man samler en familie. Jeg kan godt lide det folkelige aspekt i det.
 
Har du en levemåde eller noget, du lever efter?

Min far var en rigtig dejlig og klog mand, og han sagde engang: Du skal huske at holde din sti ren. Det bliver måske lidt old-school, men jeg kan godt lide tanken, at man bare skal opføre sig ordentligt og respektere andre. Uanset hvor i samfundet man er, så er vi alle sammen mennesker. Dem som er meget privilegerede, må hjælpe dem, som er mindre privilegerede. Det er noget af det, jeg prøver at leve efter.
 

Hvordan ser dit drømmehjem ud?
Jeg har boet en del forskellige steder og fundet ud af, at jeg trives bedst i omgivelser, hvor der er plads til mennesker, her tænker jeg ikke på kvadratmeter, men hvor der er hyggeligt og nemt at opholde sig. Gennem mit arbejde ser jeg nogle af de vildeste boliger i verden, og i starten var jeg meget betaget af det, men i dag er det noget andet, der optager mig. Vigtigst er demografien. Hvem møder jeg, når jeg går ud ad døren. Jeg elsker mangfoldigheden og hader når ting mætter sig selv. Områder hvor alle boliger er ens og hvor alle ligner hinanden, er for mig, svært at leve i. Men jeg savner et udeareal, for det har vi slet ikke nu.

Editorial staff

Fotograf: Petra Kleis