Åbningstider:
 • Mandag 10.00 - 20.00
 • Tirsdag 10.00 - 20.00
 • Onsdag 10.00 - 20.00
 • Torsdag 10.00 - 20.00
 • Fredag 10.00 - 20.00
 • Lørdag 10.00 - 20.00
 • Søndag 10.00 - 20.00
Se åbningstider
 • Mandag 10.00 - 20.00
 • Tirsdag 10.00 - 20.00
 • Onsdag 10.00 - 20.00
 • Torsdag 10.00 - 20.00
 • Fredag 10.00 - 20.00
 • Lørdag 10.00 - 20.00
 • Søndag 10.00 - 20.00
For at fejre Copenhagen 2021 WorldPride har vi rakt ud til en håndfuld inspirerende personligheder for LGBTQIA+ miljøet.  

Verdens øjne kigger mod København denne måned, når byen indtager værtsrollen for det 10 dage lange WorldPride og EuroGames event. WorldPride har været en verdensomspændende festival i mere end to årtier, men Copenhagen 2021 WorldPride er alligevel en event ud over det sædvanlige. Foruden at være første gang WorldPride afholdes her i Skandinavien, så er det også første gang WorldPride festivalen og sportsarrangementet EuroGames er forenet til én stor fejring, og så er det samtidig første gang at eventen spredes over to byer – værtsrollen deles nemlig med vores nabo over sundet, Malmø.

 

For at fejre begivenheden og den københavnske milepæle har vi rakt ud til en håndfuld inspirerende personligheder fra LGBTQIA+ miljøet. Læs med her, hvor de fortæller om deres Pride-fejring, regnbuens betydning, samt hvad vi alle kan gøre for at være bedre allierede.      

Mathias Broe

Mathias Broe er en queer filminstruktør, som ønsker at bygge bro mellem mennesker og skabe smukke øjeblikke i og med verden. Han er især kendt for filmen ‘Amfi’, som vandt Robert prisen for bedste kortfilm i 2020.

 

Hvad er dit bedste Pride-minde?
For mig er Pride en påmindelse om stoltheden over at være queer, som jeg har opbygget i min krop. Mit bedste minde knytter sig derfor ikke specifikt til Pride-eventen, men til processen jeg havde med min film ‘Amfi’. Filmen handler om at kaste skam og tvivl af sig gennem samtale og ritualer og under processen med filmen, gik jeg fra at have svært ved at holde mænd i hånden på gaden til at hvile fuldstændig i min seksualitet. Den proces er jeg stolt af og ser tilbage på det som en meget smuk periode med en masse inspirerende mennesker. 

Hvem inspirerer dig mest fra miljøet? 
Jeg er meget inspireret af mine transkønnede og non-binære venner, som hver dag kæmper hårdt for at få os andre til at forstå, hvor vigtigt det er, at vi lytter til dem og ændrer vores sprog og begrænsede binære forståelse af verden. At frisætte sig fra det binære kan også frigøre dig som menneske, og jeg er meget inspireret af deres mod og kompromisløshed, for den er nødvendig, både for dem og for at vi alle kan rykke videre fra et system, der ikke fungerer. 

Hvordan skal du fejre Pride?
Jeg støtter op om Nørrebro Pride, som kæmper for retfærdighed og queer frigørelse på et mere politisk plan, og samtidig sætter særligt fokus på det intersektionelle aspekt af Priden. Queer frigørelse hænger uløseligt sammen med anti-racisme og ingen er frie, før vi alle er frie. Det er noget, de frivillige bag Nørrebro Pride har lært mig. 

Hvilken betydning har det regnbuefarvede flag for dig?
Det betød faktisk ikke så meget for mig, før jeg for nyligt så billeder fra Georgien, hvor højreekstremister brændte regnbueflaget og rev det i stykker. Der gik det pludselig op for mig, at der var en lighed mellem repræsentationen af regnbueflaget og mig selv. Billederne ramte mig, fordi jeg rent faktisk tog dem ind. Som queer person lærer du dig selv at holde mange ting ude for at overleve emotionelt, men hvis jeg giver slip på den mur, så begynder et symbol som regnbueflaget rent faktisk at betyde noget for mig.

Fie Gammerath & Nanna Wright

Fie Gammerath læser til socialrådgiver, men egentlig vil hun helst arbejde med branding og marketing. Hun er ekstrovert, åben, ærlig og rummelig, og så er Fie god til at tage de vigtige kampe – også selvom de ødelægger den gode stemning. 

Nanna Wright er non-binær, men i bund og grund ligeglad med hvilke pronomener man omtaler hende med. De fleste bruger dog hun/hende, men i Netto bruger børn og ældre damer tit han/ham. Nanna har det bedst med faste rutiner og klipper for eksempel sit hår og sine negle hver fredag. Hun er altid positiv og lever efter mottoet ’hvorfor være uvenner, når man kan være gode venner’ - dog er det ikke altid kæresten, Fie, er helt enig i det. 

Hvad er dit bedste Pride-minde?
Fie: Det må være fra Copenhagen Pride 2019. Jeg havde i månederne op til paraden arrangeret en vogn, hvor jeg og alle mine venner kunne fejre Priden sammen. På vognen var temaet ’Horror’ med sloganet ’When did inclusivity become so scary?’, og jeg havde lagt meget tid og arbejde i det. At se mine venner på vognen med blod ud over det hele og i flotte kostumer, gjorde mig så glad og stolt. Inden vognen kørte afsted, stod jeg og betragtede mine dansende venner på vognen, samt en masse journalister der kom for at tage billeder. Dét er mit bedste Pride-minde. 

Nanna: Jeg har deltaget i Copenhagen Pride i mange år, og én følelse er hvert år den samme: Når paraden er startet, vognene triller afsted, og vi befinder os midt på Vesterbrogade, dér kan jeg rigtigt mærke Pride-stemningen og mangfoldigheden. Så mit bedste Pride-minde må være midt på Vesterbrogade med høj musik og pisse god stemning. 

Hvem inspirerer dig mest fra miljøet? 
Nanna: Jeg er meget inspireret af min kærestes bror, Frederik Taus. Jeg synes, at han gør et vigtigt stykke arbejde for LGBTQIA+ miljøet ved at bryde med typiske kønsnormer i forhold til mode og design.  Jeg har aldrig selv været i de såkaldte ’dameafdelinger’ for at købe tøj, så jeg synes, det er ekstremt vigtigt – og ikke mindst på tide – at nogen gør op med ’mandetøj’ og ’kvindetøj’. Tøj er bare tøj.

Hvad er en ting vi alle kan gøre for at være bedre allierede?
Fie: Sig fra. Det er meget kort og meget nemt. Sig fra overfor diskriminerende sprogbrug og adfærd. Educate yourself. Google er din ven, og det ville være meget nemmere for alle, at LGBTQIA+ personer ikke skal stå til ansvar eller forklare, hvorfor de er, dem de er.  Tænk på, at det at være en god allieret ikke er en titel, men aktive handlinger.
 

Hvilken betydning har det regnbuefarvede flag for dig?
Fie: Jeg synes regnbueflaget symboliserer et fællesskab. Jeg elsker, at man ikke er i tvivl om, at regnbueflaget er et symbol på LGBTQIA+ miljøet og dets fællesskab. Faktisk er mit iPhone cover i regnbuens farver, så ingen er i tvivl om at i’m here and i’m queer.

Nanna: For mig betyder regnbueflaget mangfoldighed og fællesskab. Det er fedt at se København flage med regnbueflaget i august måned hvert år, selvom vi jo også er her resten af året. Hvis jeg ser et regnbueflag på en bar eller restaurant, ved jeg, at det er et safe-space for mig at være i. 

Jeuru Antoine 

Jeuru Antoine har skiftet hjembyen New York ud med Københavns brostensbelagte gader, hvor han forfølger en karriere som sanger. Jeuru har skrevet kontrakt med Sony Music og udgav sin debut EP ‘King of the Cruel’ i 2018. 


Hvordan skal du fejre Pride?
Jeg skal optræde til den afsluttende ceremoni den 21. august i KB Hallen. 

Hvad er en ting vi alle kan gøre for at være bedre allierede?
Det er vigtigt at lytte, samt selv at lære om de ting, du ikke forstår. Og så er vigtigt at sætte handlinger bag dine ord og sige fra, når du møder ignorance – det er det, vi har allermest brug for lige nu. 

Hvilken betydning har det regnbuefarvede flag for dig?
Styrke, fællesskab, medmenneskelighed og magt. 

København er vært for WorldPride i år. Hvad er en ting vi kan lære af verden? Og hvad er en ting resten af verden kan lære af os? 
I sidste ende kommer alt tilbage til kærlighed. Som mennesker behøver vi den alle sammen, og selvom kærlighed afspejles i mange forskellige former, størrelser, stemmer og seksuelle orienteringer, så forbliver budskabet det samme: Kærlighed er både roden og svaret på kampen. 
 

Mads Juel & Christof Kiefer 

Christof Kiefer er oprindelig fra Tyskland, hvor han har en bonussøn med et lesbisk par. I dag har han bosat sig i København, hvor han arbejder for Dansk Design Center og er frivillig for en NGO, der arbejder mod at sikre universitetslegater til studerende fra Madagaskar.    
 

Mads Juel er kunstner. Han er født og opvokset i København, er landskabsfotograf, det eneste han kan lave i et køkken er grøntsager med citronsaft, og så nyder han at fylde sin lille franske altan med så mange planter som muligt.  
 

Hvad er dit bedste Pride-minde?
Mads: Mit bedste Pride-minde er fra et par år tilbage, dansende i en lille gade i centrum af København helt opslugt i en pre-corona, ubekymret menneskemængde. Og selvom gaderne var fyldt med mennesker, der dansede, snakkede, gik i forskellige retninger, drak osv., så følte man sig svøbt i hensyntagen og omsorg, hvilket gjorde det til et omfavnende og sikkert sted. Jeg ser Pride som et sted, hvor det at danse, tale, drikke og gå i forskellige retninger kan betragtes som mere end bare en fest – det er meget politisk. 

Christof: For mig handler Pride om at se, hvor mange vi egentlig er, og hvor mange allierede vi faktisk har. Man kan til tider godt føle sig alene i denne verden, specielt når man bliver mødt med modgang for at være, den man er. Til Pride kan jeg vandre i gaderne og føle mig bekræftet i, at alle disse mennesker også er i byen resten af året, selvom de ikke altid er iført samme synlige markører. Det er også en påmindelse om, hvor godt vi har det, at vi kan marchere i gaderne. I lande som Ungarn, Polen og Tyrkiet bliver vores brødre og søstre tæsket og arresteret for at gøre de ting, vi gør til Pride. Jeg går også for dem, som ikke kan.  
 

Hvem inspirerer dig mest fra miljøet? 
Christof: I det københavnske queermiljø må det helt klart være Paulie Amanita Calderon-Cifuentes. Amanita er nok den sejeste og mest intelligente person, jeg kender. Som en person af farve, hivpositiv og transkønnet kvinde er Amanita en af de mest underprivilegerede, hvis man ser med intersektionelle briller, og hun er blevet mødt med så meget had og mistillid, og har ofte stødt panden mod muren. Men på trods af dette så styrer hun bare lige igennem som en Wonder Woman. I dag sparker hun røv både i rollen som researcher og konsulent (hun har en ph.d. i molekylær biomedicin fra KU) og som frontfigur for personer, der lever med hiv og transkønnede (som formand for TransAktion). Hun er også mentor for queer børn, som kommer til hende for støtte næsten dagligt. Når jeg møder mennesker som Amanita, så kan jeg kun beundre den energi hun genererer, når hun ændrer verdenen ét lille skridt ad gangen. 

Mads: Et initiativ som jeg virkelig beundrer er café og kunstnerstudiet ‘Dzidra+BG8’ på Nørrebro. Isabella og Andreas, som står bag, har fra starten af været meget bevidste omkring den sociale og politiske agenda på stedet. Det skal ikke kun være den typiske majoritet, der besøger caféen. De har været meget tydelige omkring ikke blot at lave fantastisk mad for en befolkningsgruppe, der allerede er accepteret, men i stedet at skabe et sted, der er omfavnende og sikkert for queer miljøet og mennesker med alle slags baggrunde og nationaliteter – og på den måde skabe alliancer på tværs af sociale grupper. 

København er vært for WorldPride i år. Hvad er en ting vi kan lære af verden? Og hvad er en ting resten af verden kan lære af os? 
Christof: Danmark er nok det mest homogene samfund, jeg har oplevet. Nærmest alle danskere over 15 år har været fulde i et telt på Roskilde Festival, og disse fælles oplevelser fører til et fælles referencegrundlag, som gør det nemt at navigere i livet og relationer mellem andre i samfundet. Men de kan også være en begrænsning, så vi kan lære af verden, at pluralisme, mangfoldighed og at være anderledes ikke er en trussel, men en nødvendighed for et velfungerende samfund. 
På den anden side, så har jeg oplevet danskerne som værende et meget tolerant folkefærd. Man finder sig i det, man ikke nødvendigvis er enig i. Måske går det i spil med danskernes konfliktsky natur, men jeg ser tolerance som en vigtig dyd både i et demokrati og i verden, så lad os endelig eksportere det! 

Editorial staff

Fotograf: Frederik Andersen