I de senere år har julen ændret sig markant for Rasmus Lønne og hans familie. Siden lanceringen af Zero Waste Shop – en webshop der sælger et udvalg af miljøvenlige produkter til hjemmet og kroppen – har Rasmus og hans kone Vinni været på en “rejse” for at redefinere deres egne forbrugsvaner. Samtidig med at parret etablerede deres forretning, begyndte de at leve vegansk, at udfase al plast og at forpligte sig til sjældent at købe nyt.
Den form for bæredygtig forpligtigelse strækker sig naturligvis ind i julen. Mens Vinnis kinesiske baggrund ikke fordrede, at julen havde markant vægt i hendes opvækst, var Rasmus egen barndom gennemsyret af danske traditioner. Som forælder til to små børn – Elliot på tre og Allie på otte måneder – ønsker Rasmus, at de skal kunne opleve den samme magi, som han selv husker, på trods af, at stegen er en vegansk variation, og at pakkerne indeholder genbrugslegetøj. “Vores børn skal ikke føle, at de står udenfor traditionerne,” siger han.
At deres familier har støttet op om deres livsstil har været altafgørende for at kunne opretholde julens traditioner. “Det har afgjort været noget, vi har skullet diskutere for at afstemme forventningerne med vores
forældre og min søster,” siger Rasmus, der har assisteret familiemedlemmer i at vælge genbrugsgaver til børnene og koordineret kødfri retter med sin mor. “Det er gået fint og uden de store konflikter, men det
er selvfølgelig noget, man skal tale en del om, og man skal desuden kunne tåle, at folk gør grin med det.”
For dem, der ønsker at reducere deres klimaaftryk, anbefaler Rasmus en tosidet tilgang: Når det handler om mad, opfordrer han til et vegansk alternativ, når det er muligt. Herudover har han og Vinni forsøgt at undgå at gøre gaver til højdepunktet for højtiden. I stedet håber de at lære deres børn, at julen er en tid, hvor man hylder den største gave af alle: Hinanden!